Wind!

Overweldigende WIND! en herdenking van de ramp van Tricht

WIND! kan met recht een ‘project’ met impact voor ons dorp genoemd worden. Niet alleen omdat hiermee een zwarte bladzijde uit de dorpsgeschiedenis herdacht en weer tot leven werd gebracht. Juist ook omdat de voorbereidingen voor en de uitvoering van zowel de theatervoorstelling als de tentoonstelling in het Dorpshuis zoveel mensen bij elkaar bracht en de voor velen onbespreekbare gebeurtenis van 50 jaar alsnog bespreekbaar maakte. Meer dan 1100 mensen maakten het muziektheater mee.  Het Historisch Genootschap Tricht was nauw betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling en leverde vele materialen.

Bezoek uit België

Ook was er op uitnodiging van het Historisch Genootschap Tricht bezoek uit het Belgische Malle, dat op 25 juni 1967 net als Tricht door een tornado getroffen werd. Burgemeester Harry Hendrickx en zijn schepenen (wethouders) Dries Van Dyck, Elisabeth Joris en Wouter Patho en gemeentesecretaris Sven Brabants waren overdonderd en vol bewondering. Dat ook foto’s van de gevolgen van de tornado in Malle in de tentoonstelling waren opgenomen werd uitermate gewaardeerd.

Als dank voor het mogen meemaken werd een kunstwerk overhandigd aan Eric Teuling, bestuurslid van het Dorpshuis, om in het ‘buurthuis’ zoals burgemeester Henrdrisc zei, aan de muur te hangen. Ook bij de Belgische burgemeester maakte de voorstelling en tentoonstelling veel los. Hij maakte de ramp in Malle als zeventienjarige aan den lijve mee en ook hij had, net als zij die in Tricht zwaar getroffen waren, vooral gezwegen over het gebeurde. Erover kunnen praten draagt ook na 50 jaar na dato nog bij aan de verwerking. Wat dat betreft vallen alle verschillen tussen mensen weg.

Herdenking

Met de officiële herdenking op 25 juni, exact 50 jaar later, met een speciale dienst in de Trichtse Pieterskerk en daarna bij het monument in het plantsoen aan de Laan van Crayenstein werd een voor velen intensieve tijd afgesloten. Namens het dorp Tricht sprak Frits van Hogendorp, voorzitter van de Oranjevereniging. Namens de gemeente Geldermalsen burgemeester Miranda de Vries. Namens nabestaanden van slachtoffers las Joke Bezemer-Hak het gedicht ‘Afscheid nemen’ van Dietrich Bonhoeffer voor en sprak Huibertje de Hoop-Verstegen een dankwoord uit. Tevens werd door directe nabestaanden een informatiepaneel onthuld en door het publiek witte rozen gelegd rondom het Windhoosmonument.