Baron van Brakell

Tweede lezing over 18e/19e eeuwse landbouwpionier

We zijn 2020 gestart met een tweede lezing. Op 8 januari verzorgde Klaas Tammes, oud burgemeester van Buren, een lezing over de Betuwse landbouwpionier baron van Brakell (1788-1865). Tammes is bestuurslid van het Fonds hulpbetoon aan inwoners van het buurtschap Meenten, dat uit de nalatenschap van de baron komt. In 2015 publiceerde hij het boek: Frederik Louis Willem baron van Brakell van den Eng, biografie van een landbouwpionier. Tijdens de lezing kwam het Betuwse boerenleven van ruim een eeuw geleden uitgebreid aan bod. De baron financierde de eerste landbouwschool in Nederland, experimenteerde met teeltmethoden en nieuwe gewassen en ontwikkelde landbouwwerktuigen. Als landbouwpionier raakte Frederik Louis Willem van Brakell tot Den Eng echter in de vergetelheid. Klaas Tammes wist zijn publiek tot het eind aan toe geboeid te houden.