Historie West Betuwe in beeld gebracht

Canon West Betuwe met 50 verhalen

Op donderdag 11 mei is op Fort bij Asperen de gloednieuwe ‘Canon West Betuwe’ gelanceerd. In opdracht van de gemeente beschreef een speciaal ingestelde canoncommissie 50 bijzondere historische verhalen uit de 26 kernen van West Betuwe. Namens het Historisch Genootschap Tricht maakt voorzitter Rita Boer Rookhuiszen deel uit van deze commissie.

De verhalen zijn verzameld op de website van MijnGelderland en voor iedereen te zien en te lezen.

26 kernen

Bij de start van de nieuwe gemeente West Betuwe in 2019 wilde de gemeente de verbinding leggen tussen alle 26 kernen. Daarom vroeg wethouder Rutger van Stappershoef de historische verenigingen om een canon van West Betuwe uit te werken. Een daaruit voortvloeiende canoncommissie legde de eenwording vast in 50 verhalen, met tenminste één verhaal uit iedere kern. De commissie selecteerde verhalen en werkte deze uit in een digitale tijdslijn van historische bijzonderheden.

Een hele klus

Volgens Marjan van Ooijen van de canoncommissie was het een uitdaging om de geschiedenis te beschrijven in slechts 50 verhalen. “Het was een hele klus! Want welk kasteel beschrijf je van de vele kastelen die West Betuwe rijk is? Welke steenfabriek, eendenkooi, molen of kerk? Welk bijzonder verhaal? We hebben hier veel over gesproken binnen de commissie en vonden ‘uniekheid’ een van de belangrijkste uitgangspunten.” De canon bevat naast enkele algemene onderwerpen unieke verhalen van West Betuwe waarin inwoners zich kunnen herkennen.

Canon West Betuwe

De canon gaat als een tijdlijn door de geschiedenis van alle kernen. Van de Mammoetschedel uit de prehistorie die is gevonden in Heukelum, eendenkooien in het Trichtse en Asperense veld en de windhoos Tricht tot aan het ontstaan van de gemeente West Betuwe in 2019. De verhalen zijn voorzien van vele afbeeldingen. Zo krijgt men een nog beter beeld van de geschiedenis. Veel locaties zijn ook nog te bezoeken en te beleven, zoals het Fort bij Asperen. Ook via www.beleefwestbetuwe.nl/canon-west-betuwe zijn alle 50 verhalen te lezen.